Felhívás

sertespestis_terkep

Az afrikai sertéspestis járvány folyamatosan egyre több országot érint, immár Európai Unió egyre nagyobb területén is. Ez év áprilisában Magyarországon, Heves megyében, majd májusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megjelent a betegség, több elhullott vaddisznóban. A járvány leküzdéséért az állategészségügyi hatóság mindent megtesz és kéri az állattartók felelősségteljes együttműködését.

 

A sertéstartók sokat tehetnek a házisertésekre való átterjedés megelőzése, illetve az állomány egészségének megőrzése érdekében. Legfontosabb az általános járványvédelmi előírások (megfelelő személyi higiénia, állatok gondozásához külön ruházat, kültértől teljesen elkülönített állatszállítás, stb.) betartása és az állományban észlelt, betegségre utaló jelek azonnali bejelentése a szolgáltató vagy a hatósági állatorvosnak.

 

Állatjárvány megállapítása esetén az érintett területen ún. korlátozás alatti területek kerülnek kialakításra. Vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis esetén, azaz jelen esetben ennek elnevezése fertőzött terület. Ezen területen mind a vaddisznó, mind a házisertés állományokra vonatkozóan szállítási és vizsgálati korlátozások lépnek érvénybe. Az  állatok mozgatásához minden esetben az állategészségügyi hatóság előzetes engedélye szükséges. A hatóság a helyszínen széleskörűen tájékoztatja az érintett állattartó gazdaságokat, gazdákat a betegséggel és a tennivalókkal kapcsolatosan.

 

Sajókaza kockázati besorolása: KÖZEPES

2018. október 08.

 

A járvány aktuális hírei az alábbi weblapon érhető el:
http://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis

A területekre vonatkozó információkat, előírásokat a

3/2018-as Országos Főállatorvosi határozat tartalmazza.

Sajókaza