Felhívás az ebtartás szabályainak betartására

Településünkön az utóbbi időben jelentős gondot okoz a közterületen kóborló ebek száma.
Ez nem minden esetben kóbor kutyát jelent, hanem több esetben a kutyák gazdái nem gondoskodnak arról, hogy állatuk a tartás helyét ne hagyhassa el. Előfordul az is amikor az állattartók azt sem tartják be, hogy bekerítetlen ingatlanon tilos ebet  szabadon tartani.
Nem elfogadható magatartás az sem, hogy a kutyák póráz nélkül kísérik gazdáikat az üzletekbe, óvodába, iskolába. Az érintettek legtöbbször – észrevétel esetén – letagadják ebtartói minőségüket.
A kutyák azonosításánál további gondot jelent, hogy mind a mai napig előfordul, hogy a kutyák nincsenek mikrochip megjelöléssel ellátva.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény

193§ (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz, szabálysértést követ el.
(2) Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

Ha valaki az ebtartás szabályait megsérti, szabálysértést követ el és a hatáskörrel rendelkező B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Kazincbarcikai Járási Hivatal megbírságolhatja.A köz- és magánterületeken felügyelet nélkül kóborló – esetleg még védőoltással sem rendelkező – ebek veszélyt jelentenek mind az ember-, mind az állati egészségre, illetve a közlekedés biztonságára, a vagyontárgyakra.
Embertársaink egészségének és testi épségének megóvása, valamint a fenti jogkövetkezmények elkerülése érdekében ezúton is felszólítunk minden kutyatartót, hogy ebét kösse meg, a tulajdonában lévő kutya saját ingatlanon belüli tartásáról, kötelező mikrochippel és védőoltással való ellátásáról gondoskodjon.
A település nyugalma érdekében segítő közreműködésüket köszönöm.

Sajókaza, 2015. május 29.

Török Zsuzsanna
      jegyző