Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén üzemelő kijelölt természetes fürdőkről

A megyénkben található szabadvizek többsége fürdőzésre nincs kijelölve, mivel nincsenek meg minden esetben a kijelöléshez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem ellenőrzött.

Az ilyen, nem kijelölt természetes vizekben történő fürdőzés – leszámítva számos egyéb veszélyt – a fertőzés kockázatával járhat. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra hiányából adódnak és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: így a szemét, hulladék, fekália. Alkalmilag szennyezheti a szabadvizeinket a halak beetetése, a gépkocsi mosás. Jellemző továbbá, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.

Az előbbiekben ismertetett kockázatok elkerülése érdekében javasolt a fürdési célra a hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdők látogatása, melyek megyénkben a következők:

  • Arlói-tó
  • Muhi-tó
  • Vadnai-tó
  • Nyéki-tó (csak meghatározott kijelölt partszakasz!)
  • Mályi-tó (csak meghatározott kijelölt partszakasz!)
  • Hejőkeresztúr-tó

A fürdőhelyek üzemeltetője üzemeltetési szabályzatban rögzíti a fürdőhely szakszerű és biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos részletes műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi és egészségügyi előírásait.

Az üzemeltetés szabályai között szerepel többek között a tiszta és rendezett pihenőterület-, megfelelő számú hulladékgyűjtő-, parkolási lehetőség-, építmények rendszeres takarítása/fertőtlenítése-, rovar-rágcsálóirtás-, zuhanyzási és ivóvíz-hozzáférési lehetőség-, azonnali elsősegélynyújtás biztosítása, üzemeltetési napló vezetése, stb.

Hatósági ellenőrzések alkalmával a közegészségügyi feltételek meglétét, a fürdővíz alkalmasságát, a terület tisztaságát, rendjét, az üzemeltetési szabályzatban rögzített előírások meglétének vizsgálata történik.

A megyénkben található kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségének ellenőrzése a nyári szezon alatt folyamatos.  Rendkívüli szennyezés, illetve egyéb közegészségügyi veszély fennállása esetén azonnali intézkedések megtételére kerül sor, mely magában foglalja többek között a fürdés azonnali megtiltását, így minimalizálva a vízzel terjedő bármilyen fertőzés vagy megbetegedés kialakulásának esélyét. Az idei szezonban, illetve az elmúlt években a vizek megfelelő minősége miatt ilyen intézkedésre nem volt még szükség. Általános tapasztalat, hogy a hosszantartó kánikula ronthatja a vízminőséget, de a több éves vizsgálati eredményeink azt igazolják, hogy nagy ingadozás a vizek bakteriológiai állapotában nincsen. Rövid távú szennyezési kockázat egyik kijelölt fürdőhely esetében sem áll fenn.

Megyénkben a kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet alapján a http://oki.wesper.hu honlapon, a „fürdővizek” menüpontban tekinthető meg.