Gazégetés

tuzoltok


Gazégetés – szabad vagy sem? Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) 225. § szabályozza a szabad téri tűzgyújtást.
A jogszabály szerint tilos a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladékok szabad téri égetése. Ugyanakkor az ingatlan tulajdonosa, bérlője köteles a területét száraz növényzettől mentesen tartani.
Belterületen csak akkor szabad a száraz növényzetet elégetni, ha azt a helyi önkormányzat rendeletben megengedi.
A külterületen történő növényi hulladék égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.
A korábbi előírások meghatározták a szabad téri égetés biztonságos feltételeit, mostanra ezek az előírások – belterületre vonatkozóan – eltűntek a jogszabályból, de nem árt tudni őket:

  • Ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet, veszély esetén, vagy az égetés végeztével a tüzet el kell oltani!
  • Az égetés befejezése után a helyszínt át kell vizsgálni, a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.
  • A legbiztonságosabb, ha az égetnivalónak gödröt ásunk, körbeárkoljuk, vagy egyszerre csak kis mennyiséget gyújtunk meg, majd folyamatosan adagoljuk az égetnivalót. Egy nagy égő kupac tüze sokkal veszélyesebb, kevésbé lehet kordában tartani a lángokat.
  • Mindig tartsunk az oltásra alkalmas vizet (például kerti slaggal), homokot, földet, kerti szerszámot a környéken, és figyeljünk, hogy ne tudjanak a lángok átterjedni épületre, autóra, vagy bármilyen más éghető anyagra.
  • Az égetés után alaposan oltsuk el a lángokat, és figyeljünk, hogy parázs se maradjon hátra.
  • Szeles időben soha nem gyújtsunk tüzet!

A kertben történő kerti sütögetés, grillezés továbbra sincs megtiltva. Tudni kell, hogy ha szabálytalanul gyújtunk tüzet, tűzvédelmi bírságra számíthatunk.

Tűzvédelmi bírság kiszabása már az első esetben kötelező:

  • Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, azaz engedély (önkormányzati megengedő rendelet) nélkül gyújtottunk – belterületen – tüzet. A bírság minimális összege 100.000 Ft, maximális összege 1.000.000 Ft.
  • Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, tehát ha a gazégetésből tűz keletkezik, és az oltásban a tűzoltóság is részt vesz. A bírság minimális összege 200.000 Ft, maximális összege 3.000.000 Ft. * Tűzvédelmi szabály megszegése, ha azzal közvetlen tűz, vagy robbanásveszélyt idéztek elő. A bírság minimális összege 100.000 Ft, maximális összege 1.000.000 Ft.

A tűzvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól. Érdemes tudni, hogy a tűzvédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozás.