BEJELENTÉS – Vendéglátóhely üzlettípusról

Tisztelt Vendéglátó üzlet Üzemeltetők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009.(IX. 29.) Korm. rendelet 31. §-a rendelkezik arról, hogy a 2021. január 1. napja előtt bejelentett vendéglátó üzletek üzemeltetői a rendeletben meghatározott új üzlettípust legkésőbb 2021. március 31-ig kötelesek bejelenteni a jegyzőnek.

2021. január 1. napjától új besorolási rendszer jött létre, mely a rendelet 4. melléklete tartalmazza az alábbiak szerint:

A Vendéglátóhely üzlettípusok és azok jellemzői a következőek:

1. Étterem

Fő terméktípusa: Melegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.

2. Büfé

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

3. Cukrászda

Fő terméktípusa: Cukrászati készítmény, édesipari termék
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Kávéital, alkoholmentes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

5. Italüzlet, bár

Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

6. Zenés-táncos szórakozóhely

Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.).
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5629 – Egyéb vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.

8. Gyorsétterem

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.

9. Rendezvényi étkeztetés

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés
Üzemeltetés típusa Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

10. Alkalmi vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített foodtruck, borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

11. Mozgó vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR\’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó foodtruck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 A bejelentéshez szükséges nyomtatvány letölthető a www.sajokaza.hu oldalról.

A bejelentés illetékmentes!

A nyomtatványt kitöltés, aláírás(bélyegző) után a kereskedelmi hatóság részére elektronikus úton kell továbbítani a engedelyezes@sajokaza.hu mail címre.

Köszönjük együttműködésüket!

Sajókaza, 2021. január 27.

Török Zsuzsanna sk.
jegyző

BEJELENTÉS Vendéglátóhely üzlettípusról – nyomtatvány